2014年浙江省教师招聘考试英语(小学)笔试真题

来源: 2015-10-16 10:43
分享到:

绝密 ★ 考试结束前

浙江省2014年教师招聘考试

英语(小学)

课程代码:203

请考生按规定用笔将所有试题的答案涂、写在答题纸上。

选择题部分

注意事项:

1. 答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔填写在答题纸规定的位置上。

2. 每小题选出答案后,用2B铅笔把答题纸上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。不能答在试题卷上。

第一节:单项选择题  从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项(本大题共10小题,每小题1分,共10分)

1. Doing morning exercises every day ______ to improve your health.

A. help B. helping

C. helps D. helped

2.It is uncertain whether the meeting is ______ worth______.

A. quite, holding B. well, holding

C. very, taking placeD. well, taking place

3. I have just been taught how to make inquiries ______ the post office.

A. aboutB. after

C. inD. on

4. It is well known to us all that in China traffic ______ the right.

A. keeps to B. keeps out

C. keeps from D. keeps on

5. Dick was going to school ______ a satchel on his shoulders ______ he saw a traffic accident.

A. with, when B. had, when

C. with, before D. had, until

6. 英语课程标准设计规定了小学一级技能的内容分类。其中能用英语做游戏并在游戏中用英语进行简单交际及角色表演属于 ______ 技能范畴。

A.听做 B.视听

C.玩演 D.说唱

7. 学习策略是多样化的,其中“主动扩宽英语学习的渠道”及“学习中遇到困难时知道如何获得帮助”应属于何种学习策略?

A.认识B.调控

C.交际D.资源

8. 新课程倡导“任务型”教学方法,其中的课堂活动应尽量真实,要以学生的生活经验和兴趣作为出发点。小学活动课任务型教学四元素首先应重视 ______ 设计。

A.目标B.语境

C.策略D.结果

9. 小学英语教学媒体的使用与选择要由教学情境来决定,如幻灯、投影、电视录像等。除创设情境外,还要 ______ ,给学生提供足够例证进行模拟活动及操练。

A.建立表象 B.扩大视野

C.启发思维 D.提供示范

10. 小学英语老师的角色很重要,其中组织学生进行小组活动,在活动中学会交流是重要的环节。在学生小组活动中,你认为教师的角色主要是

A.参与者 B.教授者

C.帮助者 D.评判者

第二节:完形填空  阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的四个选项中,选出最佳选项(本大题共10小题;每小题1分,共10分)

Nancy Clark paced (11)______in the entrance hall of the theatre. Inside the hall her new play “A Laugh A Minute” (12)______.

Nancy was too (13)______to watch it herself. This was the (14)______night for the play. She said to herself, “ If tonight’s audience thought the play was funny, it would probably become (15)______. But if they did not like it, the play would soon (16)______.

Nancy listened hard. She was hoping to hear the audience (17)______. But she heard(18)______laughter the first act. When the first act ended, about forty people left the theatre.

As Nancy watched the people (19)______, she knew that the future of the play(20) ______.

11. A.up and down wardB.back and forth

C.to and fromD.forth and to

12. A.was about to beginB.was begin

C.has begun D.began

13. A.excited B.happy

C.nervous D.frightened

14. A.open B.opening

C.opened D.opens

15. A.success B.a success

C.succeed D.successfully

16. A.close B.be close

C.closed D.closing

17. A.laughing aloudB.laughing loudly

C.laughing loud D.laugh loudly

18. A.very muchB.very little

C.a lot of D.only a few

19. A.leaveB.left

C.to be leaving D.to leave

20. A.was decidedB.has decided

C.had been decided D.was about to decide

第三节:阅读理解题  阅读下面的短文,从每题所给的四个选项A、B、C和D中,选出最佳选项(本大题共10小题;每小题1分,共10分)

(一)

The last part of this century will be an age of space exploration such as man has never known. There are eight planets, at least thirty moons, and thousands of small stars to be explored. Their total area is about 250 times that of the earth. Spaceships will not be able to land on some of them. But that still leaves to be explored an area ten times as great as the continents of the earth.

Exploring space may seem terrifying to some people. No doubts explorers of the past were terrified by the great empty oceans that lay before them. They conquered their fears, crossed the oceans, and built the new world.

In the past when explorers set sail into the unknown, they had to say goodbye to everyone they knew at home. Space explorers will not face such great loneliness. Even when they travel far away from the earth, they will be able to send messages back.

21. Farther exploration will ______.

A. be more difficult than it was in the past

B. cover a larger area than any exploring done before

C. be more dangerous than in the past

D. be more lonely than in the past

22. If the land area of the earth is about 55 000 000 square miles, the area that can be explored in space is probably ______.

A. 70 000 000 square milesB. 13 720 000 square miles

C. 550 000 000 square milesD. 55 000 000 square miles

23. Man will probably explore ______.

A. all the land in space

B. areas on which spaceships can land

C. only the largest planets and moons

D. only a few of the large planets

24. The writer thinks that this area will be explored ______.

A. in the beginning of the next century

B. at the end of the twentieth century

C. at the end of next century

D. in the far distant future

25. The writer thinks that modern explorers ______.

A. may be lonely

B. can’t conquer their fears

C. will keep in touch with the earth

D. can’t have connections with the earth

(二)

D. H. Lawrence was born in a working class family in 1885 when England was at the full development of its industry. His father was a coal-miner, so they knew what it was like to be poor. But her mother struggled hard to help her children get better than their father. Lawrence became a teacher, and so escaped the mining world of his father. But he never forgot it. He wrote many stories about the miner’s family, including his most famous novel “Sons and Lovers”, which is a portrait of Lawrence’s own life. Many of his stories and novels are on men who work down the mines. He once said of the men in the coal-mines: “Here is this terrible hell, the men are most happy. ”He meant the comradeship of the miners, the fact that they lived simply, without wishes for power, without money, without wealth.

26. D. H. Lawrence was ______.

A.an English writer B.a miner’s son who didn’t like mines

C. a teacher of English D.anyone but a miner

27. Thanks to ______  Lawrence could escape the mining world.

A. his father B. his mother

C. the miners D. his novels

28. Lawrence wrote stories about the miners for he ______.

A. once worked with themB. lived with them

C. loved themD. both B and C

29. In Lawrence’s opinion, the miners lived ______.

A. a poor and sad lifeB. a rich and happy life

C. a poor but happy lifeD. without any hope

30. From the passage, we know that Lawrences mother was ______.

A. also a minerB. a housewife

C. a learned womanD. a hard-working woman

非选择题部分

注意事项:

用黑色字迹的签字笔或钢笔将答案写在答题纸上,不能答在试题卷上。

第四节:字母和单词注音(本大题共10小题,每小题0.5分,共5分)

31. x[   ]    32. j[   ]      33. w[   ]    34. teacher[   ]   35. explained[   ]

36. beds[   ] 37. closer[   ] 38. said[  ]  39. parents[   ]   40. excited[   ]

第五节:填空题(本大题共5小题,每小题1分,共5分)

41. Thematically, The TASK ______ in each activity handle one aspect of the view taken of the Unit Theme by that module.

42. We have ______ gap tasks in the communicative activities. It can, in fact, act as a nucleus around which a range of other tasks and exercise types can be constructed.

43. The good communicative language lesson will derive input from ______ sources. It will allow learners to choose what, how and when to learn.

44. Candlin(1987)suggests that task evaluation should cover three broad areas. These are problematicity, implementability and ______.

45. PPP stands for ______, practice and production.

第六节:翻译题(本大题共6小题,第46-50小题,每小题1分,51题5分;共10分)

把下面的句子翻译成为英文

46. 他那有限的英语使他无法胜任工作。

47. 已经安排好市长出席电视节的开幕式。

48. 大豆可以用许多不同方式来烹调。

49. 控制人口增长是那个国家所面临的最严重问题之一。

50. 他已决定接受在朗曼有限公司的职位。

51.把下面短文划线部分翻译成中文。

There has sprung up a heated discussion as to whether firecrackers should be banned in the cities. Although a good few people dismiss it as sheer nonsense, I think that it reflects a sensible attitude towards the issue of firecrackers.(1)

As a traditional way to celebrate the new year, setting off firecrackers is justifiably welcomed by most Chinese people. For it can add to the festive atmosphere and offer an outlet for people’s pleasure and excitement. It is also believed that it will bring good fortune in the coming year. But these so-called merits are often offset by its undesirable effect. (2) For example, setting off firecrackers makes a tremendous noise and causes serious air pollution. (3) Sometimes the quantities of fly ash, smoke and carbon are too great for local environments to disperse rapidly. Setting off firecrackers is seen not merely as a nuisance, but also as a big threat to man’s life and property: every year there are many fire accidents and heavy casualties that are reported to be caused by it.(4)

True, to change a custom is not easy, and people are not ready for such drastic actions , but it will pay in the long run if the setting off of firecrackers is effectively banned in the cities.(5)

第七节:简答题(本大题共3小题,每小题5分,共15分)

52. Jeremy Harmer 提倡课堂语言教学三个基本要素,即:投入(engage),学习(study),运用(activate),请分别谈谈三者含义。

53. 怎样教英语口语?

口语活动是传授语言运用能力(Activate),而不仅仅是语言学习的特定成分。完成口语任务,应提供学生何种学习机会?并请说明理由。

54. 教材使用是动态的吗?如果是,请谈谈动态使用中如何可能性删除?如何替代,如何补充与改编?

第八节:写作(本大题共2小题,每小题10分,共20分)

55. 书面表达:

假如你是Martin,你的笔友Alice 在给你的来信中说她经常生病,情绪低落。你给她回封信,告诉她应该怎么做。

要求:1.80-100词左右;

2.文中不得出现真实人名和校名等相关信息;

3.可根据所给信息作适当发挥;要求条理清楚,语言连贯,字迹工整。

参考词汇:healthy food, do more exercise, enough sleep, keep happy

56. 以Which is more important, work or money?为题,写一篇120-150词的小作文。

第九节:论述题(本大题共15分)

57. 任务教学有四个元素构成,分别是:objective、context、strategy、outcome请论述含义、关系,并举例说明。

绝密★启用前    秘密★启用后

浙江省2014年教师招聘考试

英语(小学)试题参考答案及评分标准

课程代码:203

第一节:单项选择:从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项(本大题共10小题,每小题1分,共10分)

1.C 2.B 3.C 4.A 5.A

6.C 7.B 8.A 9.D 10.C

第二节:完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)

11.B 12.A 13.C 14.A 15.B

16.A 17.B 18.B 19.A 20.C

第三节:阅读理解题 阅读下面的短文,从每题所给的四个选项A、B、C和D中,选出最佳选项(本大题共10小题,每小题1分,共10分)

21.B 22.C 23.B 24.B 25.C

26.A 27.B 28.D 29.C 30.D

第四节:字母和单词注音(本大题共10小题,每小题0.5分,共5分)

31.x[ eks ]32.j [ ?ei ]33.w[ 'd?b(?)lju ]

34.teacher[ 'ti: ?? ]35.explained[ iks' pleind ]36.beds[ bedz ]

37.closer[ 'kl?uuz? ]38.said [ sed ]39.parents[ 'p??r?nts ]

40.excited [ ik' saitid ]

第五节:填空题(本大题共5小题,每小题1分,共5分)

41.chains       42.information43.authentic 44.combinability       45.presentation

第六节:翻译题(本大题共6小题,第46-50小题每小题1分,51题5分,共10分)

把下面的句子翻译成为英文

46.His limited English made it impossible for him to be up to the job.

47.Arrangement have been made for the mayor to attend the opening ceremony of the TV Festival.

48.Soybean can be cooked in many different ways.

49.Population control is one of the most serious problems facing the country.

50.He has decided to take the position at Longman Group Limited.

把下面短文划线部分翻译成中文。

51.(1)但我却认为这是对放鞭炮问题的明智态度。

(2)然而这些所谓的好处往往被鞭炮产生的不良后果抵消了。

(3)燃鞭炮会制造巨大的燥声,严重污染大气。

(4)每年都有报道说,放鞭炮引起许多火灾和对人的伤害。

(5)如果在城市里真正有效地禁止放鞭炮,从长远观点来看,是值得的。

第七节:简答题(本大题共3小题,每小题5分,共15分)

52.投入就是通过不同的活动和方法:如游戏、音乐、讨论、戏剧等引起学生对所学语言材料的兴趣,促使他们参与。(2分)

学习就是通过课堂活动和练习,使学生掌握语音、语法、词汇等语言知识。(1分)

运用是指通过练习和课堂活动,使学生自由地实际地运用语言,典型的活动有:扮演角色、辩论、讨论等。(2分)

53.口语练习活动给学生提供了演练(Rehearsal)机会,使学生得到用外语进行交际的真实感受。(2分)口语活动给教师和学生都提供了信息反馈(Feedback)机会,从而使教学相长;(2分)很多口语任务本身妙趣横生,有助于激发学生的投入(engagement)的机会及热情,使学生充满自信。(1分)

54.教材使用是动态的。(1分)删除部分与学生认识、知识学习不符即太难与太简单的语言学习部分。(1分)替代课堂教学不切合学习语境活动进行的部分。替代教材不合理部分。(1分)补充内容不足及活动步骤不合理部分。改编活动程序,设置贴切学生生活真实的活动类型等。(1分)

第八节:写作(本大题共2小题,每小题10分,共20分)

55.书面表达

I’m sorry to hear that you are not very well and feel unhappy. In my opinion, physical state and mental state affect each other and I can suggest some methods to improve your present condition. First of all, you must keep happy. It is reported in some medical magazine that laughing happily three times a day is good for your health. Furthermore, having enough sleep is very necessary. Lack of sleep is said to be one of the causes of bad temper. And then, I suggest you give up junk food and choose healthy food such as fruits、vegetables and milk. Last but the most important one is doing exercise on regular basis. You know, physical exercise can make you relaxed and at ease .I believe you are sure to be a happy and healthy girl if you follow my advice above.

Best wishes! Come on!

Yours,

Martin

56.    (1) Would you quit your job if you made a fortune or had a lot of money? (2) In a 1995 poll conducted by the Gallup Organization, quite a few people said they would do so, yet researchers find that work is one of life’s chief satisfactions for many people.

(3) Consider Liu Yan, 23, a former school teacher. (4) Before she quit her job in 1994, she taught at a high school. (5) Although the salary was quite moderate, she liked her job and worked so successfully that in only one year’s time after her graduation from college, she not only won a prize for excellence in teaching, but also enjoyed wide popularity among her students. (6) In her second teaching year, however, she met a millionaire and got married; and went to live in Hongkong with her husband. (7) There she led a very comfortable and easy life, spending most of her days doing shopping and going travelling. (8) After one year of endless vacation, though, she began to miss her work and asked for return to her teaching position. (9) “I’m so tired of this kind of life,” she explained in her letter to the school she had previously worked for, “that I miss more than ever the days with my students.”

(10) A job is more than a paycheck; doing something one likes can contribute greatly to his or her happiness and contentment.

第九节:论述题(本大题15分)

57.(1)任务教学要有明确的目标体系,可操作可实施;(1分)

(2)学习活动要设计贴近学生生活的语境活动,引发学生的学习兴趣,并能在学习生活实际中运用。

(3)任务学习中要多样化,有层次及梯度、认知、调整、交际等策略性活动提高学生使用语言的完整性、流畅性及准确性。(1分)

(4)任务完成时应展示与目标对应的实质性结果,四元素相辅相成:(1分)

a.目标及结果对应分析,并举例。(4分)

b.语境设计中真实性活动,模拟性活动等有助于目标的达成并举例。(4分)

c.策略性程序性活动设计有助于语境更真实,目标达成更具可能性,并举例。(4分)


浙江省教招备考交流QQ群:377369624

浙江省教招备考微信号:wenliangjz,扫一扫下方二维码获取最新资讯


免责声明:本站所提供真题均来源于网友提供或网络搜集,由本站编辑整理,仅供个人研究、交流学习使用,不涉及商业盈利目的。如涉及版权问题,请联系本站管理员予以更改或删除。